Månedsvis med spekulasjoner, rykter og ville påstander er over, Samsung Galaxy S III er her. Med 4,8″ SuperAMOLED-Skjerm og quad-core leverer Samsung varene.

Designet

Meninger om en telefons design vil alltid være mange og subjektive, og etter lanseringen har jeg observert mange kommentatorer på begge sider av gjerdet. Personlig liker undertegnede designet godt, selv om jeg ser frem til å se telefonen i andre farger enn de to som er presentert så langt, da hverken hvitt eller blått helt treffer innertier hos meg. Kan jeg ikke bare få den i sort?

Telefonen måler 136,6 x 70,6 x 8,6mm og veier 133 gram. Dette gjør S III noe større og 17 gram tyngre enn forgjengeren, og plasserer seg dermed mellom Galaxy S II og Galaxy Note.

Maskinvaren

Samsung har utsyrt telefonen med sin nye systembrikke Exynos 4 Quad. Denne kjører fire Cortex A9-prosessorkjerner og en Mali grafikkprosessor. Selv om Exynos 4 Quad naturlig nok leverer vesentlig mer trøkk sammenlignet med Exynos 4 Dual som har stått i Galaxy S II, skal den allikevel bruke 20% mindre strøm. På skjermfronten leverer Samsung en 4,8″ SuperAMOLED-skjerm med 720x1280px oppløsning, noe som gir en pikseltetthet på ca 306ppi og avspilling av video i 720p. Galaxy S II har til sammenligning en 4,3″ skjerm med ca 217 ppi, så det er en relativt kraftig oppgradering også på skjermfronten.

Telefonen kommer med et 8MP hovedkamera med LED-blits og et 1,9MP frontkamera. Hovedkameraet bruker en bakbelyst sensor for bedre lysfølsomhet, og en «zero-lag shutter», som skal gjøre at man slipper forsinkelsen mobilkameraer tradisjonelt ofte har hatt fra man trykker på utløseren til bildet blir tatt. Kameraet har selvagt autofokus, ansiktsgjenkjenning og bildestabilisator. I tillegg har Samsung gitt telefonen en «burst»-funksjon, denne gjør at du ved å holde nede utløseren tar 20 bilder på rappen, og kan velge det beste av disse før telefonen sletter de resterende. Eventuelt kan du sette kameraet i burst mode, slik at telefonen alltid tar 8 bilder og automatisk velger det beste av disse. Hvordan dette vil fungere i praksis gjenstår å se.

På videosiden tar hovedkameraet opp i full 1080p, mens frontkameraet kan ta opp video i 720p for videosamtaler eller lignende.

Telefonen kommer med NFC-chip, som gjør den klar for fremtidige betalingsløsninger og enkel overføring av filer til andre enheter med NFC-støtte. I tillegg støtter den okså trådløs lading, som innebærer at du kan lade telefonen ved å legge den på en ladematte som skal kunne lade opp inntil 3 telefoner samtidig.

En smartere telefon

Er du som meg har du garantert latt deg irritere av mange andre telefoners strømsparing. Hvor ofte har du ikke sittet å lest på en nettside når plutselig telefonen bestemmer seg for å skru av skjermen? Med Galaxy S III forsvinner dette irritasjonsmomentet ved at telefonen «ser» øynene dine med frontkameraet og skjønner at du faktisk sitter å kikker på displayet. Så lenge du gjør dette holdes også skjermen påslått.

Videre har Samsung gitt bevegelsessensoren noen nye funksjoner. Sitter du å skriver en melding, men bestemmer deg for å ringe personen istedet? Bare beveg telefonen til øret, og den ringer automatisk personens nummer.

Deling

Du kan dele filer med en annen Galaxy S III med NFC ved å legge de to telefonene ved siden av hverandre, i tillegg kan telefonen sende skjermbildet sitt til andre DNLA-kompatible enheter med «AllShare Cast»-funksjonen. I tillegg har telefonen en «Screen Share»-funksjon, som gjør at du kan dele skjembildet på telefonen din med andre enheter på samme trådløse nettverk.

Telefonen kommer med Dropbox installert, og du får 50Gb lagringsplass inkludert med telefonen i 2 år. Filer du lagrer i nettskyen er salvsagt tilgjengelig fra f.eks. din PC, slik at du slipper å rote med kabler og plugge telefonen fysisk inn i PCen for å overføre f.eks. bilder eller musikk.

Oppsummering

Samsung Galaxy S III ser ut til å være en verdig avrtager til Galaxy S II, og kommer utvilsomt til å bidra til fortsatt vekst hos Samsung som nylig gikk opp i posisjon som markedsleder på samrtphone-markedet. Telefonen slippes for salg i slutten av Mai, og forventes å ha en veiledende utsalgspris på 5300,-