Senest i går kunne vi melde at HTCs markedsverdi har sunket 90% siden 2011 og er på sitt laveste siden 2005. Nå har det kriserammede selskapet også lagt frem blodrøde kvartalstall for Q3 2013, samtidig som Samsung rapporterer rekordoverskudd for samme kvartal.

Er dette slutten for HTC?

HTC har offentliggjort ureviderte regnskapstall for tredje kvartal 2013, og som selskapet selv har forventet er ikke tallene hyggelig lesning. HTC endte i Q3 med et netto tap på 2,97 milliarder NT$ (101 millioner USD) med en omsetning på 47,05 milliarder NT$ (1,6 milliarder USD). Driftsunderskuddet  var på 3,5 milliarder NT$ (119 millioner USD).

HTC hadde forventet en omsetning på 50-60 milliarder NT$ dette kvartalet, en nedgang fra fjorårets 70,2 milliarder NT$. Når tallene nå viser en enda større nedgang, hele 33%, ser det stadig mørkere ut for HTC, og det virker mer og mer sannsynlig at HTC er inne i sine siste måneder.

Tapet i første kvartal er det første noen sinne for HTC siden selskapet ble notert i 2002, og kommer utvilsomt til å bidra til at selskapets negative utvikling på børs fortsetter. Mye tyder også på at salgstallene for HTC One har begynt å dabbe av og ikke møtte forventningene dette kvartalet, og uten noen umiddelbar arvtager i sikte kan mye tyde på at den kommende HTC One Max, som få tror vil kunne selge nok til å utgjøre noen stor forskjell for HTC, kan ende opp med på bli selskapets svanesang.

Samsung rapporterer rekordoverskudd

Samsung på sin side rapporterer om et forventet driftsoverskudd i tredje kvartal på 10,1 billioner Won, tilsvarende 9,4 milliarder USD. Med andre ord kan den Koreanske giganten om estimatet stemmer vise til et driftsoverskudd nesten 6 ganger høyere enn HTCs totale omsetning samme kvartal.

Dette er en oppgang sammenlignet med overskudded for samme periode i 2012, som var på 8,06 billioner Won, eller 7,5 milliarder USD, og noe høyere enn analytikere har forventet.

Mye av overskuddet tilskrives volumsalg av rimeligere smarttelefoner i markeder som Kina, India og Midtøsten, hvor Samsung selger store volumer av lavprismodeller som Galaxy S4 Mini og forrige flaggskip Galaxy S III. Salget av selskapets nåværende flaggskip, Galaxy S4 har imidlertid falgt 18% sammenlignet med forrige kvartal.

Samsung har enda ikke offentliggjort nettotall, noe som skal skje senere denne måneden, men med en omsetning på 59 billioner WON (55 milliarder USD) i Q3 forventer analytikere nå enda høyere tall i Q4.