For noen dager siden dukket det hittil beste bildet av den kommende LG Nexus 5 opp på nettet, og en av tingene mange har bitt seg merke i på dette ildet er det svært fremtredende kameraet. Selv om det til manges skuffelse ser ut som Nexus 5 får et kamera på 8 megapiksler fremfor LG G2 sitt 13MP kamera er det ting som tyder på at Google og LG har noe svært spennende på gang på kamerafronten.

Selv om et metallringen rundt optikken ikke nødvendigvis sier stort hverken om bildekvalitet, sensor eller funksjonalitet er det vanskelig å unngå å lure på hvorfor LG og Google har valgt å gjore kameraet så fremtredende om det ikke dreide seg om noe annet enn et standard 8 megapikslers kamera, noe som knapt hever seg over den gemene hop av mellomklassemobiler nå til dags.

Nexus-telefonene har hatt en stygg tendens til å henge litt etter når det kommer til bildekvalitet, og Google har ofte sett ut til å synes at nye funksjoner er mer spennende enn fantastisk bildekvalitet. Dette så vi når den første Nexus-telefonen ble annonsert, og fokuset var langt større på kameraets raske skuddtakt ved seriefoto enn bildekvaliteten. Også med Google Glass har vi sett de samme tendensene.

Hemmeligheten ligger i modellnummeret

mems-imx179I dag har det også dukket opp informasjon som tyder på at nettopp ny og unik funksjonalitet blir hovedfokus også på Nexus 5. Vi har for noen dager siden omtalt loggene fra telefonen som lakk ut i helgen og gav oss en del informasjon rundt telefonens spesifikasjoner (inkludert at kameraet bare var på 8 megapiksler), og det er nettopp i disse loggene modellnummeret imx179 dukker opp.

Og det er dette modellnummeret som tyder på at kameraet i Nexus 5 vil være DIGITALoptics nye MEMS-kamera (legg merke til modellnummeret i den linkede dokumentasjonen), noe som i så fall vil være svært spennende. MEMS-systemet gir for det første vesentlig mye raskere autofokus sammenlignet med tradisjonelle mobilkameraer, men det mest spennende er at kameraet kan ta bilder så raskt at det er i stand til å kombinere 7 bilder med forskjellige fokuspunkter og sette sammen til ett bilde, hvor bruker i ettertid kan velge fokuspunkt, tilsvarende Lytros «Light field camera». En mulighet som kan tenkes å ligge i den nye galleriapplikasjonen lovet i Android 4.4 KitKat.

Med en 8 megapikslers 1/3,2″ sensor og etter sigende mangel på optisk bildestabilisering vil nok ikke Nexus 5 kunne konkurrere med de aller beste kameratelefonene på bildekvalitet, men om det fakstisk sitter en MEMS-modul i telefonen vil den allikvel være utrolig spennende, også for fotointeresserte.

Ryktet er så langt ubekreftet, og bør tas med en klype salt, men mye taler i dets favør. Modellnummeret stemmer overens, DIGITALoptics kamera er på nettopp 8 megapiksler og Google har historie for å være mer interessert i nyskapende teknologi enn å være best i klassen på bildekvalitet. Undertegnede krysser i alle fall fingrene!

Se DIGITALoptics presentasjon av MEMS-systemet i videoen under.