[box_light]

Ryktestrømmen rundt Motorolas kommende telefon, Moto X, har gått over i høygir den siste tiden, og mer og mer informasjon rundt telefonen lekker ut. Men vil den leve opp til forventningene i markedet? Vi har samlet sammen en del av lekkasjene og ryktene rundt telefonen.

[innholdsannonser]

Den første smarttelefonen du kan designe selv

Ett av ryktene som har versert en stund er at Moto X vil kunne tilpasses av brukeren i mye større grad enn det som har vært vanlig. Angivelig skal telefonen komme i så mye som 16-20 forskjellige farger og flere forskjellige materialvalg, som f.eks. plast, metall og karbonfiber.

Både bakdeksel og sidekanten skal kunne byttes individuelt og i forskjellige farger/materialer om man måtte ønske dette.

Vi har ganske god tiltro til dette ryktet, siden nettopp «the first smartphone you can design yourself» er en setning som går igjen i Motorolas markedsføring frem mot lanseringen.

En smartere smarttelefon

Et annet punkt Motorola har fokusert mye på er at Moto X skal være «en smartere smarttelefon». Noe også Motorolas direktør Dennis Woodside fokuserte på når han bekreftet telefonens eksistens for en stund siden på All Things D11.

Angivelig skal Moto X, selv om den er en mellomklassetelefon, ha 8 kjerner som tar seg av forskjellige oppgaver.

Fire prosessorkjerner skal være dedikert til grafikk, noe som bør gi en enda bedre flyt i Android enn noe annet vi har sett så langt. At telefonen også er basert på ren Android uten noe ekstra grensesnitt lagt oppå bør forsterke denne effekten. Telefonen skal leveres med Android 4.2.2 Jelly Bean, og vil få oppdateringer direkte fra Google akkurat som Nexus-telefonene.

To prosessorkjerner er dedikert til applikasjoner. Mens de fire kjernene i grafikkprosessoren fokuserer fullt og helt på å drive skjermen og grafikken, tar en dual-core 1,7GHz seg av å drive selve applikasjonene.

En prosessorkjerne er dedikert til språkprosessering. Denne strømgjerrige prosessoren skal ta seg av stemmekommandoer, støydemping og audiosensorer. Denne skal også være i drift konstant, selv om telefonen er i hvilemodus, men være strømgjerrig nok til å ikke gå nevneverdig ut over batterilevetiden.

Den siste kjernen skal dedikeres til telefonens andre sensorer. Under All Things D11 uttalte Woodside at Moto X skulle kunne forutse hva du vil gjøre før du har gitt den beskjed om det. Hold opp telefonen som om du skal ta et bilde, og den starter automatisk kameraet. Dette er typen oppgaver den siste prosessoren skal ta seg av.

Unik arkitektur

Dette er en arkitektur som ikke tidligere er benyttet i smarttelefoner, og skal gjøre Moto X smartere enn noen annen telefon før den. Selv om Google gjentatte ganger har sagt at Motorola ikke får noen forskjellsbehandling i forhold til andre produsenter av Android-telefoner er det tydelig at Google har hatt både en og to fingre med i spillet under utviklingen av Moto X.

Når Motorola nå også har fått ny logo som knytter selskapet enda tettere mot Google kan det stilles spørsmål om hvorvidt dette enda er tilfellet, eller om Google posisjonerer Motorola til å ta over som Googles egen produsent, noe som vil kunne bety at det vil bli slutt på Nexus-modellene fra andre leverandører.

Kommer den til Norge?

Så er det gjenstående spørsmålet hvorvidt moroa blir tilgjengelig for oss her i Norge. Angivelig skal spesialtilpassede Moto X selges via Play Store, noe som ikke lover godt for oss, da denne ikke er tilgjengelig utenfor USA (enda). Imidlertid skal telefonen også dukke opp i vanlige butikker, og vi kan dermed i beste fall foreløpig håpe på at de forskjellige utbyttbare delene også kommer i butikker som tilleggsutstyr.

Prismessig hintes det til en pris rundt $199 i USA, og ut fra det vil vi gjette på en Norsk pris på 2-3000,- uten abonnement.

[/box_light]

DEL
Joachim eier og driver Mobilfakta.no, og fungerer som redaktør, skribent, designer, koder og generell potet. Har jobbet en årreke innen telekom, blant annet i Telenor og Ventelo.