Vi skriver Juli, og sommerferien har for de fleste begynt, eller nærmer seg med stormskritt. Mobilprodusentene derimot ligger ikke på latsiden, og en rekke telefoner vil enten annonseres eller dukke opp i butikkhyllene denne måneden.

Nokia – Lanseringsevent 11. Juli

Nokia har invitert til lanseringsevent 11. Juli, og selv om det enda ikke er bekreftet i klartekst er det ingen stor hemmelighet at det er Nokia EOS/Lumia 1020 som skal vises frem i New York.

mobilfakta-nokia-lumia-1020-headerTelefonen er arvtager til Nokias gamle kameramonster 808 PureView, og skilter med et kamera på hele 41 megapiksler. Sensoren i telefonen er også fysisk langt større enn det vi er vant til å se i smarttelefoner, og alt er dermed duket for bildekvalitet de fleste telefoner bare kan drømme om.

Ryktene rundt maskinvaren i telefonen ellers er imidlertid relativt diffuse og sprikende. Det snakkes imidlertid om en OLED-skjerm med 720p oppløsning (uvisst om denne vil dra nytte av den kommende Amber-oppdateringen, som gir WP8 støtte for full HD-oppløsning) og  32GB intern lagringsplass uten støtte for ekstra minnekort.

Samsung – Galaxy S4 Active og Galaxy S4 Mini

Galaxy S4 Mini
Galaxy S4 Mini

To nye telefoner i S4-kvartetten dukker opp i butikkhyllene i løpet av Juli måned. Galaxy S4 Active byr på samme kraftige maskinvare som standardutgaven av S4 (bortsett fra kameraet som er nedgradert til 8MP, og skjermen som er standard LCD fremfor AMOLED), men har fått et røffere design og ikke minst IP67-klassifisering, noe som betyr at telefonen er støvtett og kan ligge en meter under vann i minst 30 minutter uten at fukt trenger inn i elektronikken.

Galaxy S4 Mini på sin side har lite til felles med sine større brødre utover designlinjene og navnet.

Galaxy S4 Active
Galaxy S4 Active

Telefonen har langt slankere maskinvare, mindre skjerm, og plasserer seg i mellomklassesegmentet.

Når det er sagt har telefonen med sin dual-core CPU på 1,7GHz mer enn nok krefter for de fleste «normale» mobilbrukere, og kan være et godt alternativ for dem som føler flaggskipmodellene blir både for dyre og uhåndterlige.

Sony – Xperia E og Xperia ZR

mobilfakta-sony-xperia-e-header
Sony Xperia E

Xperia E er Sonys siste tilskudd i budsjettklassen, og telefonen som kan bli din for rundt tusenlappen uten abonnement er ikke overraskende ingen racer. Skjermen er på 3,5 tommer, noe som gjør telefonen langt mer håndterbar enn de store og dyre flaggskipene, kameraet skilter med 3 megapikslers oppløsning, og det hele drives av en Qualcomm MSM7227A Snapdragon systembrikke med 1GHz CPU. Prislappen og den nette størrelsen kan imidlertid gjøre telefonen attraktiv for kjøpere som ikke legger vekt på diger skjerm og råtass-ytelse, men ønsker en enkel og grei telefon til dagligdagse oppgaver.

mobilfakta-sony-xperia-zr-header
Sony Xperia ZR

Xperia ZR på sin side tilbyr samme maskinvare som Xperia Z, men med mindre skjerm, både når det kommer til fysisk størrelse og oppløsning. Telefonen er også tykkere og mer «klumpete». Siden telefonen har samme batteri som Xperia Z, med mindre skjerm vil den etter alt å dømme også ha svært god batterilevetid.