Med lanseringen av sitt 6,4 tommer store beist sikter Sony seg inn på hovedrivalen Samsungs ledende markedsposisjon i phablet-segmentet, og fyrer av en bredside som bør merkes godt inn i korridorene i Seoul.

Hårete maskinvare som matcher størrelsen

Sony Xperia Z Ultra drives av Qualcomms toppmodell, Snapdragon 800, og har i tidligere lekkede benchmarks etterlatt alt av konkurrenter haltende i støvet. Det er flere telefoner fremover som benytter seg av denne systembrikken, men alt tyder på at Xperia Z Ultra vil være førstemann som kommer i butikkhyllene, med mindre ZTE klarer å få Grand Memo ut i butikkhyllene først. Kommende Galaxy Note III forventes også å få denne systembrikken, men er enda et stykke frem i tid, og vil sannsynligvis bli offisielt presentert omentrent samtidig som de første Xperia Z Ultra kommer i butikkene.

Dermed kan Z Ultra skilte med Quad-core 2.2 GHz Krait 400 CPU, Adreno 330 GPU og 2GB RAM. Telefonen har oppnådd en AnTuTu-score på godt over 32000 poeng i lekkede benchmarks, sammenlignet med Samsung Galaxy S4 sine snaue 26000 poeng. Dimensjonene på telefonen er 179,4 x 92,2 x 6,5 mm og den er dermed tynnere enn Xperia Z. Vekten på 212 gram er heller ikke avskrekkende på en så stor telefon som dette.

Gigantisk skjerm med ny motor

Med en skjerm på hele 6,4 tommer begynner skillet opp til de minste nettbrettene å bli ganske utydelig, og mange vil nok anse Xperia Z Ultra mer som et lite nettbrett du kan ringe med, enn en mobiltelefon. Den digre skjermen har fått Sonys nye Triluminos-teknologi, som skal gi bedre fargegjengivning og mindre blødning. Mens Xperia Z og Tablet Z har benyttet Mobile BRAVIA-Engine 2, har Z Ultra fått en bildemotor Sony kaller X-Engine. Informasjonen rundt hvilke forskjeller (om noen) mellom de to bildemotorene er foreløpig sparsommelig.

Skjermen har 1080p HD-oppløsning, og får dermed en pikseltetthet på 344ppi. Til sammenligning har Galaxy Note II en pikseltetthet på 267ppi og nesten en tomme mindre skjerm. Galaxy Note III vil nok dog ta innersvingen på Z Ultra på dette punktet, da den forventes å komme med en 5,99 tommers skjerm og samme oppløsning som Sonys nykommer.

IP58-sertifisert

Som forventet er Xperia Z støv og vanntett med IP58-sertifisering. Dermed skal telefonen tåle å ligge i en meter vann i inntil 30 minutter uten at fukt trenger inn i elektronikken. Flappen over hodetelefonutgangen er fjernet og du kan benytte denne uten at telefonen blir mindre vanntett. Telefonen følger designlinjene vi er vant til fra Sonys nyeste modeller, og vil nok falle i smak hos mange kjøpere. Telefonen forventes å dukke opp i butikkhyllene rundt September med en prislapp noe i overkant av Xperia Z.