Bare noen dager før Sony lanserer Xperia ZU (også omtalt som Xperia Z Ultra) har spesifikasjoner for enda en nykommer fra Sony med kodenavn «Honami» lekket på nett. Spesifikasjoner som tyder på at Sony vil kjempe i toppen også på kameramobiler.

Kamera helt utenom det vanlige

I følge lekkasjene skal telefonen ha en 2/3″ Exmor RS sensor på hele 20 megapiksler, utskiftbart Sony G-objektiv, grensesnittet fra Sonys CyberShot-kameraer, fysisk utløser og Xenonblits. Hvordan Sony skal løse utfordingene med utskiftbar optikk, og hvilken fatning de vil benytte er imidlertid helt uvisst. Uansett vil dette om ryktene viser seg å være sanne være noe helt utenom det vanlige for mobilkameraer. BIONZ bildeprosessering skal også være på plass.

Frontkameraet i telefonen skal være et 2,2MP Exmor R.

Øvrige spesifikasjoner

De øvrige spesifikasjonene lekket hinter om en telefon med Qualcomm Snapdragon 800 systembrikke (den samme som sitter i Xperia ZU) med quad-core 2,3GHz CPU og Adreno 330 GPU, 5 tommer stor skjerm med 1080p oppløsning og 2GB RAM. Når det kommer til lagring skal telefonen by på 32GB intern lagringsplass og mulighet for å benytte ekstra minnekort opp til 64GB.

Å drive et kamera i denne klassen og kraftig hardware krever sitt, og i følge ryktene har Sony gitt telefonen et batteri på hele 3000mAh med «Stamina Mode». Telefonen forventes å leveres med Android 4.2.2, og vil angivelig ha IR-blaster, NFC, Wi-Fi Miracast, Bluetooth 4.0 og «One Touch Sharing».

Hvem tar tronen?

Samsung lanserte nylig sin store kamerasatsning, Galaxy S4 Zoom, med 16 megapikslers kamera, 10x optisk zoom, optisk bildestabilisering og 1/2.33 sensor (6,16 x 4,6mm), noe som gir en overflate på 28,34 mm². Til sammenligning har de fleste mobilkameraer en sensor på 1/3.2″ (4,5 x 3,4mm) noe som gir en overflate på 15,3mm². Med andre ord har S4 Zoom nesten sobbelt så stor sensor som vi vanligvis ser i mobiltelefoner, noe som er vel så viktig som antallet megapiksler.

Nokia på sin side skal om bare noen uker etter alt å dømme lansere sitt bidrag til utvalget av kameramobiler, Nokia EOS (også omtalt som Nokia Elvis), som skal være arvtageren til deres gamle kameramonster 808 PureView. Denne telefonen vil sannsynligvis som forgjengeren få en 41 megapikslers sensor som er enda større enn sensoren som sitter i S4 Zoom. 808 PureView har en 1/1.2″ sensor (10,67 x 8mm), noe som gir en overflate på hele 85,36mm², noe som er 3 ganger større overflate enn på Galaxy S4 Zoom.

Sony skal altså angivelig by på en 20MP Emor RS-sensor med fysisk størrelse på 2/3″ (8,8 x 6,6mm), noe som gir en overflate på ca 58mm², og legger seg dermed midt mellom S4 Zoom og Nokia 808/Lumia EOS. Skulle ryktene om utsiftbar optikk også vise seg å stemme kan dette bli en særdeles spennende telefon, om enn for spesielt interesserte. Dersom de stemmer håper vi også Sony velger å lansere et tilhørende pancake-objektiv som bygger så lite som mulig ut sammen med telefonen.